Arkham Còmics, el pot de la bona confitura dels ‘tebeos’

Diuen que en el pot petit hi ha la bona confitura. Veient Arkham Còmics (la botiga de ‘tebeos’, com diu el seu propietari, l’erudit Xavi Domènch, del carrer Xuclà), un establiment minúscul, replet de publicacions per les quatre parets i un expositor central que ocupa mitja botiga,  hom pot pensar que la dita popular té la seva raó d’ésser, precisament, en aquest indret tan singular. D’un cop d’ull (totalment interessat, no hi ha cap altre manera de fer-ho), el cronista hi descobreix un pòster d’Spirou, una postal de la Gracita Morales fent de monja, com no!, i un quadret de la porqueta Peggy emulant a la Mona Lisa, una samarreta amb una iaia amb el lema ‘Mojar el churro’, i un l’altre amb un carnisser, ‘Que te den morcilla’,  un cap de Frankenstein i un altre de L’Home Llop. Els llibres, que són milers, demanen una observació molt més acurada, però no menys fascinant. No menys corprenedora ni menys (per utilitzar un verb en sintonia) ‘flipant’.

 Fa quinze anys que aquest ‘camell de la cultura’ (el Xavi en té de moltes i de molt bones, no endebades porta una dècade i mitja, i el que arrossegava  d’anys enrere, envoltat del bo i millor del fascinant univers del còmic, tinta, colors i paper imprès) regenta Arkham i, segons sembla, no s’hi angoixa, ans al contrari, el cronista no ha vist gairebé mai un home tan entusiasmat com aquest, a l’hora de desenvolupar les tasques de la seva feina, que no són res més que vendre i, però, per damunt de tot, assessorar, d’una manera exhaustiva i sense cap parangó, als seus clients/fans/amics. Una cosa és clara i evident. Que si entres a aquesta llibreria especialitzada mai te’n sortiràs amb les mans buides. “Hi ha un còmic per a cada persona i, a més a més, per cada estat d’ànim”, justifica aquest amant incondicional (“perquè el que tracto és transmetre  la meva passió per aquest tipus de llibres”), si més no, de les onomatopeies.

Pel que sembla, aquesta industria, impresa però diferent, per contra del que hom podria pensar, ha multiplicat exponencialment la seva producció en aquests darrers anys i va a més. I és en aquest emblemàtic establiment, que porta el nom del psiquiàtric on tanquen els dolents del vell Batman, on té uns dels seus palaus barcelonins. Present, passat i futur a dojo, on persones de tot tipus, procedència, estat social  i condició hi troben la manera d’evadir-se dels mals sons, i fins i tot, d’iniciar-ne d’altres nous. Millors o pitjors, això sempre és al gust dels consumidors i consumidores.


Foto: Melina Millennial

Comentaris