Un burgés, una dama, un cuiner i un cambrer, a la balconada



Tot passejant pels carrers de la ciutat. De sobte, sorgeix la pregunta. Què hi fan un cambrer, una ‘dama’, un ‘burgès’ i un cuiner al balcó del pis principal del número 10 del carrer Arcs? Aquest es un cas, un cas més, pel cronista de La Rambla (com tants i tants d’altres)! Molt més si, en realitat, es tracten de quatre magnífics ‘ninots’ (no és pejoratiu, és la seva denominació, com hom pot suposar) que han sortir a cridar l’atenció (mai millor dit) dels vianants que hi passen pel davant. Es tracta d’una iniciativa de la direcció del Restaurant Ascent (dins l’Hotel Catalonia Catedral), per tal de fer visible el seu establiment (el cronista ha aconseguit aquesta informació via correu electrònic, i ja li va bé). Ara, tot just que han acabat, si més no, fa quatre dies, les populars Falles de València, hom podria pensar que tots quatre s’han salvat de la ‘Crema’. Però, no. El cambrer (que va amb smoking i porta una botella de cava a la mà) i el senyor burgès (que porta jaqué i barret de copa i fuma un puro) s’hi van instal·lar, a Barcelona, el 31 de maig de 2017, i la dama esvelta i elegant (que  porta un vestit ‘paraula d’honor’ i fuma amb broquet) i el cuiner (que porta davantal i casquet i duu una cullera a la mà), set mesos desprès, el 4 de desembre. Són dades que explica, és clar, l’Elisa Pérez, la persona responsable que ha atès al cronista en la seva recerca.

El cronista, que demana (no pot resistir-se a la temptació) poder sortir al balcó i conviure, durant una estona, amb els quatre singulars personatges. Cadascú amb  la seva història. Sembla que parlin. I la vista, immillorable, que ofereix aquesta perspectiva privilegiada, conviden, indubtablement,  a la tafaneria. “Son quatre prototipus representatius de la nostra societat –explica Maria Pilar Luna (continuadora, amb la seva germana María José de l’obra del seu pare, el reconegut mestre faller valencià Vicente Luna)-- i llueixen magníficament en aquests balcons tan amplis. Encara hi caben més figures que estarien encantades d’acompanyar-les”.

La visita és a punt de concloure. Són aquelles petites llicències que, ara per ara, es pot permetre el cronista. Dos petons a la galta de la bella dama, una encaixa de mans al burgés i dues abraçades, molt cordials, al cuiner i al cambrer, que s’han guanyat amb la seva afabilitat la confiança. Mutua. A partir d’ara, cada cop que el cronista passi pel davant de la balconada, que és sovint, alçarà els ulls i compartiran, amb complicitat, les seves mirades.

Fotografia:  Mar Ortuño


Comentaris