Carme Romero, la florista que se’n va, però no ens deixa

Quan baixes per La Rambla, el primer quiosc de flors que et trobes és el de la Carme. Doncs bé, dins d’uns dies, a tot estirar, unes setmanes, ja no te’l trobaràs. La Carme Romero (quin cognom més bonic per a una florista!) plega i, amb ella, la seva bonica parada de plantes i flors. És una mala notícia, d’aquelles que al cronista li fan un mal indescriptible, inacceptable com a llei de vida, però real i palmari, ai!, com la vida mateixa. “No és un motiu –la Carme porta set lustres al peu del canó, que es diu aviat—en són molts. Ha canviat La Rambla i he canviat jo, que potser no acabo d’assumir aquests canvis. En qualsevol cas, aquest espai s’ha convertit a dia d’avui en territori hostil per vendre flors”. Ho diu amb manifesta amargura, o potser no, la manifesta amargura, potser, es troba dins de l’interior del cronista, fins i tot en la seva mirada. “La gent puja i baixa, passeja, mira, però no hi veu la bellesa i la Natura. Ens hem convertit en simples informadors urbans, gairebé només ens pregunten, per exemple, on és aquell o aquest restaurant, on és La Boqueria”.

El seu es el tercer punt de venda floral que es perd a La Rambla en molt poc marge de temps. Diuen que un matrimoni sense fills és com un jardí sense flors (el cronista hi discrepa, que consti, però només és una referència), però és molt més difícil de definir i comparar què seria una Rambla de Barcelona sense les seves tradicionals parades de flors. Un aparador buit, artificial, potser, sense continguts, com el carrer major del poble de la pel·lícula ‘Bienvenido Mr. Marshall’ de Berlanga, per on hi passaria gent (actualment, els turistes). “Jo seguiré lluitant per La Rambla com sempre –manifesta la florista--, tot i que no sé encara on pararé. La Rambla és una passió, no és pot deixar en mans d’estranys”.

El cronista (és evident que es tracta, aquest, d’un blog novell, si més no, que amb prou feines gateja, i una altre cosa és qui el porta) mai de la vida havia parlat amb la Carme. És veu que és una dona amb molt cultura floral, evidentment, i amb un amor incommensurable per les flors i per tot el que representen. Però, sobre tot (és el que es pot captar en una petita conversa, en una aturada qualsevol), però, sobre tot, sobre tot, una dona temperamental, que té molt clar, amb perdó de la fàcil metàfora, on té les arrels i cap on van les seves branques. Gràcies per la lliçó. El cronista, que, ja s’ha dit, mai havia parlat amb la Carme, li demana perdó per no haver-la conegut fins ara. I marxa i continua el seu camí, Rambla avall...


Comentaris