El darrer (i suggerent) nom de la cervesa artesana


Si ho cerques en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, trobaràs que en el registre de la paraula ‘Rambla’ (considerada, en la seva segona definició, com “passeig fet al llit d’una antiga rambla o riera”), l’exemple donat és, certament, el de ‘La Rambla de Barcelona’. Però és evident que la paraula ‘rambla’ remet a una quantitat ingent, enorme, de referents. Sense anar més lluny, i des de fa poc més d’un mes, per exemple, a una cervesa artesana. ‘La Rambla’, tal com sona, és el flamant nom amb el que el badaloní Eduard Borràs ha batejat la seva beguda fermentada, “amb recepta feta a casa”. Es tracta, diu, amb un entusiasme que contagia, d’una cervesa conceptual artesana perquè la pugui veure tothom, refrescant i afruitada”. Amb aquest suggerent nom i amb aquest argument, no gens menys suggerent, difícilment podia passar desapercebut per aquest cronista, que, en bona part, es caracteritza per narrar i difondre les coses bones (serveixi la redundància) de la vida.

No deixa de ser curiós, i també curós, que a l’etiqueta frontal de la botella de La Rambla es mostri el lema ‘Beer & Art Project’, una mena de declaració de principis dels seus responsables (en definitiva, l’Eduard i la seva família, ell, la seva muller i el seu fill) d’aquest producte fet “amb malts de qualitat i llúpols nobles” que, si per alguna cosa s’ha de definir (això ho descobreix el cronista fàcilment ‘fent la cerveseta’, però el mèrit és la xerradeta amb el fabricant artesà, con qualsevol podria veure), és mitjançant l’estima amb la qual està feta. “Volem unir l’art, la passió de la meva dona, amb la cervesa –ara potser caldria a dir que aquest home es va passar trenta-cinc anys treballant de comercial d’una cervesera industrial multinacional--, que es la meva”. Per cert, que la referida etiqueta inclou l’oli ‘La Rambla una tarda d’estiu’, del pintor Rafael Pujals (en una mena de reconeixement a la seva obra), que correspon a la avinguda de Badalona, però podria ser la de qualsevol població catalana. “La Rambla és un concepte universal, i això es el que ens agrada”.

Ara per ara, aquesta cervesa es pot trobar a una parada de La Boqueria (Relicatessen) i a dos bars de popular via barcelonina. També a d’altres indrets de la comarca. De mica en mica s’omple la pica. Ideòleg, fabricant, comercial, repartidor, Borràs, que fa tots els papers de l’auca, és conforma amb que en la seva primera producció serveixi per cobrir les despeses. I somnia, perquè somniar és de franc i propicia bons auguris, poder arribar  mantenir viva la singular iniciativa. I el cronista, per la petita part que li toca, a donar fe. ‘La Rambla’ s’ho val. L’assaboreix, i ho firma, i ho rubrica.



Comentaris